top of page

Tidsånden eller Jesu Ånd

Sist helg hadde Humanetisk Forbund store reklamer i helgemagasinene til Aftenposten og Dagbladet der det stod: «Følg tidsånden. Bli medlem». De har nettopp passert 100 000 medlemmer, og ser lyst på framtiden.


Når Jesus talte offentlig sa han: Følg meg, og gå mot strømmen.


Han la vekt på ydmykhet, avhengighet av Gud og barmhjertighet. Ikke gjør gode ting for at andre skal legge merke til det. Ikke gjengjelde eller hevne, men elske fiender og skape fred.


Jesus ble kritisert for budskapet sitt, spesielt av de med makt og innflytelse. I det ene øyeblikket hånet de Jesus, mens i neste øyeblikk var de usikre. For Jesus talte til grasrota og folk flest, og han formidlet kraft, kjærlighet og håp til mennesker.


Hva kan vi si om dagens tidsånd? Den setter fokus på selvrealisering, rettigheter og livet her og nå. Nyt livet mest mulig mens du kan, det er kort, etterpå er vi borte. Forbildene vi møter i kulturen er pene og suksessrike folk som tjener masse penger, bruker de på seg selv og lever opp til idealet om selvrealisering.


Jesus har sagt at den som mister sitt liv for Hans skyld, finner det. At den som gir og velsigner andre er rikest. At den som har karakterstyrke, integritet og bruker sin innflytelse for andres beste er et større forbilde.


Tidsånden oppfordrer til å kjempe for rettferdighet ved å overvinne andre. De trenger en motpart for å få fram kontrastene, et fiendebilde de kan bruke som skyteskive. Da oppstår maktkamp, aksjonering og konflikter. Relasjoner og vennskap ofres i kampen for suksess og posisjoner. Enten det er kommunisme mot den frie verden, feminisme mot patriarkatet, kvinners frihet mot fostrets rettsvern, Trump mot Biden.


Men vi som følger Jesus, kjøper ikke disse premissene. Vi lar oss ikke fange av dette konfliktperspektivet som media og politikere er avhengig av for å komme seg fram i verden.


Vi som Jesu etterfølgere har en annen kilde og motivasjon for våre handlinger. Vi skal stå til ansvar for Gud for livene våre og vi skal leve evig.


Derfor kan vi gjøre det som er rett og bra, også når det ikke gir oss personlig gevinst eller når vi taper på det. Vi kan ikke gjemme oss bak bortforklaringer og fasader, men ydmyke oss og ber om tilgivelse når vi synder. Hevn, skadefryd eller aggressiv oppførsel går ikke, vår kamp er ikke mot mennesker.


De som følger tidsånden syns ofte de som følger Jesus virker puslete og har for liten vilje til å slåss for seg selv og sine rettigheter.


Men da har de ikke lært noe av drapet på Jesus. For feiringen av Jesu død ble kortvarig. Seieren over døden er Guds seier. Han er alltid større, ser lengre, har en bedre plan. Gud har siste ordet alltid og til alle tider.


De som følger tidsånden forstår ikke at Jesu Ånd gir styrke og kraft fra himmelen for Jesu etterfølgere. At lys seirer og mørket og at livet overvant døden.


Derfor tilhører framtiden Guds folk. De lever av kildene fra Gud som varer i all evighet. Guds folk vet at seieren tilhører alle som tror på den oppståtte Jesus Kristus.

143 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page